آداب ورسوم مردم خراسان شمالی در شبهای قدر وعید فطر - show-content
نمایشگر دسته ای مطالب
آداب ورسوم مردم خراسان شمالی در شبهای قدر وعید فطر
آداب ورسوم مردم خراسان شمالی در شبهای قدر وعید فطر
دید و بازدید و سرکشی از یکدیگر و عیادت از مریض از جمله کارهایی بود که مردم خراسان شمالی بعد از افطار انجام میدادند، کمک به محرومان و بردن افطاری برای آنها در طول ماه مبارک رمضان و به ویژه در شبهای احیاء از دیگر آیینهای مرسوم بین مردم بود.
برپایی مراسم نقالی در قهوه خانهها و خواندن شاهنامه، اسکندرنامه و مختارنامه و بازیهایی چون گل بازی، پادشاه و وزیر در حد فاصل افطار تا سحر از برنامههای جانبی ویژه این ایام بوده است.
در مراسم بزرگداشت شبهای قدر مردم استان از قاریان قرآن، بزرگان و ریش سفیدان محل، اقوام و خویشان و افراد نیازمند دعوت میکردند تا در مراسم احیاء داری آنها شرکت کنند و بعد از افطار به خواندن قرآن، برگزاری مجلس روضه، دعا و نیایش ادامه میدادند و این مراسم تا اذان صبح ادامه داشت.
یکی از رسومی که در شبهای قدر انجام میشد شب زنده داری با قرائت قرآن، خواندن دعاهای جوشن کبیر و سایر ادعیه و قرآن به سر گرفتن بود.
عید فطر در خراسان شمالی
رسم بر این بود که روز عید فطر، زکات فطریه را قبل از برآمدن خورشید به متولیان تقسیم و توزیع آن و یا به خانوادههای نیازمند میرسانند و هم چنین با شرکت در نماز عید فطر به سبب بهره مندی از نعمت روزه و توفیق در برگزاری مجالس و محافل مذهبی خدا را شکر میکردند.
در هنگام عید فطر افراد در محیطی باز، هموار و خوش منظر به نام خرمنگاه دور هم جمع شده و پس از جمع آوری فطره نماز عید فطر را به جا میآورند.
ترکمنان اهل سنت خراسان شمالی در ماه مبارک رمضان همانند سایر مسلمانان ایران و جهان آداب و رسوم و آیینهای مذهبی خاصی برگزار میکنند.
ترکمنها در این ماه علاوه بر برپایی نمازهای یومیه، شبها با حضور در مساجد اقدام به برپایی نماز جماعت با عنوان"تراویج" میکنند.
تراویج نمازی ۲۰رکعتی است که در قالب ۱۰نماز دو رکعتی، پس از اقامه نماز عشاء به جماعت خوانده میشود به صورتی که امام جماعت پس از خواندن حمد ۱۰سوره از سورههای کوتاه قرآن مجید را در این نماز قرائت میکند.
مراسم ختم قرآن مجید نیز از دیگر مراسم ترکمنان خراسان شمالی است که تعدادی از قاریان معروف ترکمن با حضور سایر روزهداران در مدت زمان معینی در چند شب متوالی قرآن را ختم میکنند.
هر بار ختم قرآن توسط ترکمنان با مراسمی ویژهای مانند پخش شیرینیو میوه همراه است و گفته میشود ترکمنها تا پایان ماه مبارک رمضان دست کم پنج تا شش بار قرآن را ختم میکنند.
مراسم"یا رمضان" نیز از دیگر آداب و رسوم ترکمنهای استان خراسان شمالی است که گفته میشود این آیین مختص ترکمنهای این خطه است.
در این آیین که در شبهای سوم، چهاردهم و بیست و هفتم ماه مبارک رمضان برگزار میشود تعدادی از جوانان بعد از صرف افطار تجمع کرده و با انتخاب یکی از جوانان به عنوان سرگروه اشعاری را در وصف ماه مبارک رمضان و روزه داری به زبان ترکمنی قرائت میکنند.
آنان سپس در کوچه و خیابان راه افتاده و به در هر خانهای که میرسند صاحبخانه انعامی از قبیل وجه نقد و یا غیرنقد به آنها اهدا میکند.
در پایان سه شب برگزاری این مراسم جوانانی که در برپایی این مراسم شرکت داشتهاند هدایای نقدی و غیرنقدی را بین یکدگیر تقسیم و یا آن را برای تدارک یک افطار و یا سحری دستهجمعی استفاده میکنند.
با پایان یافتن ماه مبارک رمضان و در روز عید سعید فطر مسلمانان ترکمن خراسان شمالی نیز همانند سایر مسلمانان زکات فطره خود را به میزانی که امام جماعت تعیین کرده به نیازمندان میپردازند.
در روز عید در خانه ترکمنها سفرهای پهن است و بر روی سفرهها نانهای سنتی و شیرینی و شکلات چیده میشود و به دید و بازدید که از خانه بزرگتر ها شروع میشود میروند.
آنان پس از برپایی نماز عید فطر به صورت جماعت برای دید و بازدید به سراغ همسایگان و هم کیشان روزهدار خود میروند.