Skip to Content

آداب و رسوم عشایر در ماه رمضان

 

با گسترش زندگی شهری و ماشینی به نظر می‌رسد متاسفانه برخی از این آیین‌های کهن رو به فراموشی و یا حداقل کم رنگ شدن گذاشته‌اند، البته انتظار عدم تغییر در آداب و رسوم معقول و پسندیده نیست اما از بین رفتن آیین‌ها و دگرگون شدن فرهنگ‌های اصیل نیز زنگ خطری است که باید قبل از هر کسی گوش تک تک ما شنوای آن باشد.

اگرچه مشغله‌های زندگی ماشینی این روزها به زندگی عشایری نیز رسوخ كرده، اما هنوز رگه‌هایی از زندگی سنتی و ایلی را میان طوایف عشایر استان می‌توان دید كه بیانگر عمق فرهنگ و زندگی سنتی عشایر استان خراسان شمالی است. این استان با تنوع اقوام ترک، کرمانج، تات، ترکمن و فارس به گنجینه فرهنگها و معرفتها شهرت دارد و این تنوع باعث شده تا مراسم بی شماری به همت مردم به ویژه در ماه مبارک رمضان در این استان برگزار شود.

با نزدیک شدن این ماه مردم استان برای نظافت خانه، کاشانه و مسجد محل خود اقدام می‌کنند و در واقع با نظافت و خانه تکانی به پیشواز بهار قرآن می‌روند تا بتوانند با فراغت و آسودگی خیال به انجام تکالیف دینی خویش بپردازند.

عشایر استان خراسان شمالی هم مانند دیگر اقوام و اقشار این استان، ماه مبارک رمضان را پاس داشته و مراسم آن را به جا می آورند.در زمان های گذشته تشخیص زمان دقیق سحری به دلیل نبود امکانات مشکل بود بنابراین افراد از طریق حرکت ستاره ها زمان سحر را تشخیص می دادند. عشایر و کوچ نشینان چون بیشتر وقت خود را در بیابان سپری می کردند از این روش برای تشخیص سحری استفاده می کردند.

 در هنگام سحر نیز افراد خوش صدا با چاوش خوانی مردم منطقه را برای خوردن سحری بیدار می کردند. در مناطقی که چاوش خوان وجود نداشت افراد با کوبیدن بر تشت های مسی که به اعتقاد آنان موجب ایجاد فضایی معنوی شده و آرامشی خاص به فضا می بخشد مردم را به عبادت کردن و خوردن سحری دعوت می کردند. یکی از فعالیت هایی که در آستانه ماه رمضان انجام می شود؛ ذبح گوسفندان پروار شده توسط خانواده ها برای درست کردن قرمه و به منظور دسترسی آسان به غذا به دلیل محدودیت زمانی پخت و پز در هنگام ماه مبارک رمضان می باشد.

باید توجه داشت که نوع غذاها در افطار متناسب با فصل های سال تغییر می کند، در فصل بهار غذاهایی هم چون فتیر مسکه، به دلیل تقویت بنیه جسمانی استفاده می کردند.

یارمه از دیگر غذاهای مرسوم در فصل بهار ویژه ماه مبارک رمضان بود که از گندم نیم دانه، گوشت قورمه، روغن زرد و ادویه جات تهیه می شد. صفا و صمیمیت در این ماه بین روزه داران بیشتر از سایر مواقع بوده است؛  مجالس پررونق افطاری به‌ویژه دعوت افراد مسکین، فامیل و همسایگان دور و نزدیک از نمودهای بارز احیای سنت زیبای "صله رحم" در ماه مبارک رمضان در استان است.

کمک به محرومان و بردن افطاری برای آن ها در طول ماه مبارک رمضان و به ویژه در شب های احیاء از دیگر آیین های مرسوم بین این قوم می باشد. تشویق کوچکترها توسط بزرگترها در این ایام به دلیل گرفتن روزه از دیگر مراسم این آیین است. در ماه مبارک رمضان آیین خاصی که بشود از آن به عنوان آیین ویژه در بین این قوم یاد کرد به جز چند مورد وجود ندارد و بیشتر مباحث و موارد با سایر اقوام مشترک است. در میان کرمانج رسم است افرادی که تازه به سن شرعی روزه داری می رسیدند در هنگام افطار از سوی بزرگتر خانواده هدیه و چشم روشنی به او داده می شود.

در هنگام عید فطر افراد در محیطی باز، هموار و خوش منظر به نام خرمنگاه دور هم جمع شده و پس از جمع آوری فطره، نماز عید فطر را به جا می آورند



شنبه یک شنبه دوشنبه سه شنبه چهارشنبه پنج شنبه جمعه
در محضر ولایت 05:00
آنونس معرفی برنامه ها 06:00
نکته های ناب 06:15
باکلام محلی 06:27
شنبه یک شنبه دوشنبه سه شنبه چهارشنبه پنج شنبه جمعه
سحرخیزان 02:30
قرآن و اذان صبح 04:30
سرود جمهوری اسلامی و صلوات خاصه 09:00
آرم استیشن 09:02
پیام بازرگانی 09:04

اوقات به افق :  بجنورد


اذان صبح 04:27
طلوع آفتاب 06:02
اذان ظهر 12:43
غروب آفتاب 19:24
اذان مغرب 19:42
نیمه شب 00:03