آخرین به روز رسانی: شنبه, 10 آبان 1393 - 11:49 به وقت تهران

( 0 امتیاز از 5 )

انگور

تاریخچه میوه انگور

مو، گیاهی از خانواده ویتاسه vitaceae) ) و متشکل از 11 جنس و 600 گونه مختلف است. جنس ویتیس

(Vitis) تنها جنس این خانواده است که میوه آن خوراکی است. در بین گونه های مختلف نیز گونه وینینفرا  مهم ترین گونه در دنیا به شمار می رود و عمده ارقام انگور در ایران از این گونه است. منشاء این گونه تجاری انگور، منطقه ای در جنوب اروپا بین دریای سیاه و دریای خزر گزارش شده است.

سطح زیرکشت مو در جهان از سطح زیرکشت سایر درختان میوه بیشتر است. طبق نظر کارشناسان، کاشت انگور در ایران از حداقل 2000 سال قبل از میلادمسیح آغاز شده است.

تقسیم بندی ارقام انگور

ارقامی وجود دارند که از لحاظ صفات زراعی و فیزیولوژیکی کاملا از یکدیگر متفاوت بوده اما از لحاظ مشخصات ظاهری، شباهت فراوانی به یکدیگر دارند. همچنین امکان دارد یک رقم معین، با  توجه به مناطق مختلف کاشت آن دارای نام های مختلفی باشد. در ایران حدود 250 رقم انگور گزارش شده ولی به سبب کامل نشدن بررسی در این مورد، ممکن است ارقامی مشابه اما با اسامی مختلف در نقاط موخیز ایران نامگذاری شده باشد.

اما ارقام انگور از نظر نوع استفاده از محصول به دو دسته تقسیم می شود:

  1. ارقام تازه خوری (رومیزی): این ارقام باید از لحاظ ظاهری جذاب و دارای کیفیت خوراکی بالایی باشد. مهم ترین خصوصیات این ارقام عبارتند از: مقاومت در حمل و نقل، محکم بودن اتصال حبه به خوشه، دیر خشک شدن دم خوشه و دم حبه، تراکم مناسب خوشه، یکنواختی رسیدنِ حبه ها، رنگ و طعم مناسب و مقاومت بالا در برابر بیماری ها.

مهم ترین ارقام تازه خوری عبارتند از: یاقوتی، خلیلی، بیدانه سفید و قرمز، عسگری، سفید فخری، سرخ فخری، یاقوتی، ریش بابا، صاحبی، رشه، شیرازی، تبرزه، لعل سفید و قرمز، قزل اوزوم، رازقی، مرغه و ملکی.

  1. ارقام کشمشی (خشکباری)درصد بالای قند،گوشتی بودن حبه، بدون بذر بودن، نرم بودن بافت، متعادل بودن اندازه حبه، زودرس بودن و سریع خشک شدن حبه، از مهم ترین خصوصیات این ارقام است. مهم ترین ارقام کشمشی عبارتند از: بی دانه قرمز و سفید، شاهانی، گرمیان، مایه مو، گزندایی و دیزماری.

موثر بودن آبیاری در تولیدات انگور:

مو از جمله گیاهان مقاوم به کم آبی است اما برای تولید محصول مناسب و باکیفیت، تامین آب موردنیاز درخت، خصوصا در مراحل بحرانی ضروری است.

زماني كه انگور به نمو خود ادامه داده و مي خواهد خود را گسترش بدهد، کمبود آب اثر منفی یشتری دارد.

نکته مهم در آبیاری تاکستان، در نظر داشتن میزان آب موردنیاز با توجه به نوع رقم، مرحله رشد، شرایط اقلیمی و نوع نظام آبیاری است.

در مجموع سه نوع نظام آبیاری برای تاک معمول است:

آبیاری سطحی، آبیاری قطره ای و آبیاری بارانی. از آنجا که شکل زمین و تهیه آب،  انرژی آبیاری، اجرت کار انسانی، نوع خاک و نوع تاک اثرات جداگانه ای در تطبیق آبیاری دارند،  نمی توان برتری یک نوع آن را بر نوع دیگر ثابت کرد و استفاده از هرنظام آبیاری، با شرایط منطقه بستگی بیشتر دارد.

عناصر غذایی موردنیاز انگور: باغداران،  نیاز مو  به ازت را بیشتر می دانند و با اینکه بوته مو، اصولا قانع است و با انواع خاک ها خود را تطبیق می دهد، کمبود این مواد غذایی حتی در مقادیر کم، در کمیت و کیفیت میوه موثر است.مقدار مناسب ازت در خاک، سبب می شود سبزی و طراوت برگ های جوان مو از بین نرود. فسفر، پتاسیم، منیزیم، آهن، روی و منگنز از مهم تریرن احتیاجات مو هستند.

موارد مصرف،  اهمیت اقتصادی و فرآورده های انگور: انگور از مهم ترین محصولات باغی در دنیاست که هم به لحاظ سطح زیرکشت و هم ارزش اقتصادی و تغذیه ای بالا، اهمیت فراوانی دارد.

از آنجا که مصرف آن به صورت های مختلف از جمله تازه خوری، تهیه کشمش، کنستانتره، آب میوه، فرآورده های تخمیری، مربا، شیره و روغن بذر انگور، ممکن است، نقش مهمی در اقتصاد کشورهای تولیدکننده آن دارد.

علاوه بر این فرآورده های دیگری چون اتانول و آنتوسیانین نیز از انگور تهیه می شوند که در صنعت، کاربرد دارند.

خواص و شفابخشی انگور: انگور میوه‌ای شیرین و لذیذ و از نوع میوه‌های خوشه‌ای است. انگور میوه ای بهشتی است. در احادیث آمده است که امام محمد باقر (ع) فرموده اند:

"چهار میوه از میوه‌های بهشتی هستند، انگور، رطب (خرمای تازه)، انار و سیب."(بحارالانوار/ج14/باب اطعمه و اشربه) "

این میوه بهشتی سرشار از ویتامین های A،  B و C می باشد. همچنین دارای مقداری منیزیم، کلسیم، آهن، فسفر،  پتاسیم و آلبومین است.

انگور یکی از میوه‌های ضد سرطان شناخته شده است و این به خاطر خواص ضد عفونی کنندگی آن است.

-          به دلیل مغذی و مقوی بودن انگور، برخی از  پزشکان عقیده دارند که آب انگور تازه، نوعی شیر با منبع گیاهی است که مواد غذایی آن به مراتب بیشتر از شیر حیوانی است.

-  مصرف آب انگور تازه برای کسانی که نارسایی کبد دارند توصیه شده است، زیرا آب انگور عمل ذخیره قند در کبد و دفع صفرا را تسهیل می‌کند.

-  انگور، فشار عصبی را تسکین می‌دهد و عاملی مهم برای بازگشت نیروی عضلانی است.

- انگور تازه برای بهبود بیماری های قلبی بسیار سودمند است و قند خون را نیز تنظیم می کند.

-    انگور باعث پاک سازی معده و روده از مواد زائد و مضر می شود.

-          طبق تحقیقات علمی جدید، انگور بسیاری از میکروب های بیماری زای داخل بدن را نیز از بین می برد.

خواص انگور قرمز: انگور قرمز از تصلب شرایین و انسداد رگ ها پیشگیری می کند. به گفته پژوهشگران، غلیظ بودن خون، اکسیداسیون سریع کلسترول، سفت و سخت شدن رگ ها، از دلایل اصلی بروز بیماری های قلبی و تصلب شرایین است. با خوردن انگور قرمز،  اکسیداسیون کلسترول، کاهش می یابد و رگ های خونی منبسط می شوند و خون با سرعت بیشتری در بدن جریان می یابد علاوه بر این، خوردن انگور قرمز موجب بهبود عملکرد قلب می شود.

وضعیت انگور در  ایران  و در خراسان شمالي

ایران از نظر تولید انگور و صادرات کشمش در دنیا به ترتیب در رتبه های هفتم و سوم قرار گرفته است. از لحاظ میزان تولید نیز در بین سایر محصولات درختی در ایران (به میزان 2500 هزار تن) جایگاه اول را دارد. همچنین از نظر میزان سطح باغات بارور، ایران مقام هفتم جهان را دارد.

و اما انگور کلاهداري، رقم خاص منطقه (خراسان شمالي) است اما با توجه به سطح زير کشت (9 هزار هکتاری که 3 هزار هکتار آبي و 6 هزار هکتار ديم است) و توليد بالاي آن (66 تا 67 هزار تن) و نبود انبارهاي مناسب، مقدار قابل توجهي از آن در شهرستان های (استان‌هاي) ديگر از قبيل شاهرود ذخيره  شده که اين  موضوع سبب شده تا انگور کلاهداري استان به نام ساير جاها از قبيل شاهرود معروف شود.

جز انگوركلاهداري، بيدانه سلطاني، لعل، ياقوتي، عسكري، كشمشي' از گونه هاي عمده توليد انگور در خراسان شمالي است. بيش از 17 هزار هكتار از باغ هاي استان به كشت هشت گونه انگور اختصاص دارد و پيش بيني مي شود در سال 1390،  180 هزار تن محصول از اين زمین ها برداشت شود.

وضعیت فرآوری و صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی در استان

تک رقمي بودن رقم انگور کلاهداری و برداشت همه آن در شهريورماه، موجب شده تا دلالان از اين فرصت استفاده کنند و چيزي عايد باغداران نشود. با توجه به اين مشکلات، به نظر اعضاي هيات علمي متخصص در مسائل انگور، بهتر است رقم‌هاي ديگري جايگزين شوند تا  اين محصول، يک دفعه توليد نشود.

مدير صنايع كشاورزي سازمان جهاد كشاورزي استان با اشاره به اينكه ميزان ضايعات در محصولات باغي خراسان شمالی 23 تا 30 درصد است افزود: انگور، سيب و زردآلو،  بيشترين ضايعات را در استان دارد.

سودمند، با بيان اينكه درحال حاضر دو سردخانه با ظرفيت پنج هزار تن در خراسان شمالي فعال است، گفت: دو سردخانه ديگر با پيشرفت اجرايي 70 درصد نيز تا پايان امسال به بهره برداري مي رسد که با بهره برداري از آنها، ظرفيت استان به 15 هزار و 500 تن خواهد رسيد. همچنین از حدود یک میلیون و چهارصد هزارتن محصولات کشاورزی و دامی تولید شده در استان تنها برای فرآوری700 هزار تن ظرفیت سازی شده است.

سودمند فرآوری محصولات کشاورزی و دامی استان را در 75 کارخانه فعال بخش صنایع تبدیلی عنوان کرد و افزود : حدود310 هزارتن از محصولات را جهاد کشاورزی و حدود 390هزار تن دیگر با ایجاد کارخانه از سوی سازمان صنایع ومعادن این استان وارد چرخه تبدیل می شوند.

وی همچنین گفت: تعداد صنایع تبدیلی به بهره برداری رسیده در سال 88 استان شش واحد است که هم اکنون 16واحد صنایع تبدیلی بخش کشاورزی هم در حال ساخت است. میزان تولید زراعی استان، 950هزار تن است که از این میزان، 254 هزارتن قابل فرآوری است.

ضرورت توسعه صنايع تبديلي و تکميلي در بخش کشاورزي

ضرورت كاهش ضايعات محصولات كشاورزي یا به عبارت دیگر، استفاده بهينه از مواد خام و تبديل به فرآورده‌هاي مختلف غذايي با هدف افزايش ارزش افزوده (داشتن رویکرد اقتصادی به کشاورزی (اقتصاد کشاورزی)  چیزی است که از مدت ها پیش تر، مورد توجه مسئولان جهاد كشاورزي قرار گرفته و البته مورد توجه و تاکید مسئولین استانی هم هست.

جز این، معرفی درست و مطلوب رقم های انگور استان خراسان شمالی در کشور و تحقق مطالبات حقه کشاورزان سخت کوش استان در این خصوص، امری ضروری است.

امید است برگزارکنندگان جشنواره ملي انگور در خراسان شمالي، در نیل به مقصود خود؛ "معرفي انگور به عنوان محصول راهبردي استان و ايجاد ارزش افزوده براي توليدكنندگان" موفق باشند.

 

 

 

mod_vvisit_counterکل بازدیدها180589

Copyright 2011 bojnourd.irib.ir All rights resereved
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به صدا و سیمای مرکز خراسان شمالی می باشد. هرگونه استفاده غیرقانونی از مطالب سایت پیگرد قانونی خواهد داشت .

PageRank